Varis nedir? sorusunun en kısa ve net cevabı toplardamarların anormal genişlemesi ve görevini yapamamasıdır.
Varis vücudun birçok yerinde meydana gelebilir. En sık görülen ve sıklıkla tedavi edilen ise bacak varisidir. Dolayısıyla varis nedir diye sorulduğunda kastedilen genellikle bacaklardaki varistir. Genişleyen toplardamarlar kirli kanı kalbe taşıma görevini yapamaz. Sonuçta damar plastik bir poşet gibi olur. Kalbe dönemeyen kirli kanın damar içinde kalması nedeniyle ağrı, sızı, kramplar, kaşıntı ve renk değişikliği meydana gelir.
Varis, toplardamarların cilt altında koyu mor ve mavi renkte, genişlemiş, kıvrımlar oluşturmuş olarak görünmesidir.
Varis hastalığının başlangıcında varisleşen damarların genişlemesi sonucu şişmeler görünse de varis belirtilerinin artması ile büyük damar topakları ortaya çıkabilir ve hatta damarlarda çatlamalar da görülebilir.
Varis başlangıçta genellikle görsel rahatsızlık verse de daha sonrasında ağrıya yol açabilmektedir. Toplardamar (venöz) yetmezliği oluşursa bacaklarda şişme meydana gelir. Varis bacaklarda ağrı, kızarıklık, şişlik veya kramp yapabilir.
Anormal genişlemiş bu damarlarda pıhtı oluşabilir (Derin ven trombozu) veya enfeksiyon gelişebilir(Trombofilebit).İlerleyen aşamalarda ciltte venöz ülser adı verilen varis yaralarının oluştuğu da görülür. Varis yaralarının tedavisinden önce varislerin tedavi edilmesi gerekir aksi halde varis tedavisi yapılmadan varis yaraları iyileşmez.