Dr. Müge Afşar
Dr. Müge Afşar
HEMEN ARAYIN

Transfontanel Ultrasonografi

Bebeğin yenidoğan döneminde beyin yapılarının incelenmesi çok önemlidir. Bu tetkikin radyasyonsuz yöntemleri yapılması da bir o kadar önemlidir.

Transfontanel ultrasonun ne zaman yapılması gerektiğine genellikle yenidoğan çocuk doktorları karar verirler.

Erken doğum olması halinde bebeğin beyin yapılarının tamamlanamamış olması ya da beyin kanaması riski görülen durumlarda başvurulur.

Transfontanel Ultrason İzmir

Yetişkin insanların beyin dokularının incelenmesinde başvurulan MR ve Tomografi yöntemine neden başvurulmadığı akla gelebilir.

Yenidoğan bebeğin MK ve Tomografi çekilirken hareketsiz durması mümkün olmadığından bu işlem ultrason ile yapılır. Ayrıca Tomografi bebeğin radyasyon almasına da neden olacağı için tercih edilmez.

Yenidoğan bebeklerin transfontanel ultrason ile incelenmesi fontanel (bıngıldak) açıklığın bulunması nedeniyle mümkün olabilmektedir. Bu bölümde kemik olmaması ultrason ile beyin dokularını inceleme imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle bıngıldaktan yapılan bu tetkik bebek için zararsız bir tetkik yöntemidir.

Transfontanel Ultrasonu Kim Yapmalıdır?

Diğer tüm radyolojik tetkiklerde olduğu gibi transfontanel ultrason da radyoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Radyoloji uzmanları hem ultrason cihazını kullanmakta ehliyetli hem de yaptığı inceleme sonuçlarını raporlama yetkisine sahip doktorlardır. Bu nedenle radyoloji uzmanı olmayan doktorların transfontanel ultrason yapması doğru değildir.

Transfontalen ultrasonu yapan radyoloji uzmanı hazırlayacağı rapor ile çocuk doktorunun ihtiyacı olan bilgiyi raporuna yazar. Böylece çocuk doktoru çocuk için en iyi tedaviyi veya önlemi alacaktır.

Transfontanel Ultrasonda Neler İncelenir?

Transfontanel ultrason sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir. Yine aynı şekilde serebrovasküler olay veya beyinde kanama olup olmadığı da bu tetkik ile anlaşılır.

Hidrosefali Bu Tetkik İle Teşhis Edilir!

Transfontanel ultrason sırasında bebek beyninde hidrosefali olup olmadığı da anlaşılır. Hidrosefali bebek beyninde su toplanması ile kendini gösteren önemli bir sağlık sorunudur.

Transfontanel Ultrason Ağrısızdır!

Transafontanel ultrasonda hasta uyumu çok iyi şekildedir. Neredeyse her hastaya uygulanabilen bir tetkik yöntemidir. Sadece fontanel açıklığı kapanmış olan özellikle 18 ayı aşmış bebeklerde transfontanel uygulanamayabilir.