WHO (World Health Organisation – Dünya Sağlık Örgütü) yayınladığı istatistiki veriler, her yıl doğan bin çocuktan yaklaşık iki-üçünde doğuştan kalça çıkığı- gelişimsel kalça displazisi (GKD) görüldüğünü ifade etmektedir.
Gelişimsel kalça displazisinin tek bir nedeni yoktur. Birden çok etken sözkonusudur ancak en önemli nedenlerden biri de birçok hastalıkta olduğu gibi genetiktir.
Anne hormonları çocuk kalça ekleminde gevşeklik yaptıysa (Doğum sırasında salgılanan relaksin hormonu, annenin kalça kemiklerinin genişleyerek doğumun kolaylaştırılmasını sağlıyor, bebeğe geçerse bebeğin de kalça eklemleri genişler, kalça çıkığına neden olabilir).
Ülkemizde doğum sonrası 2-6 ay arasında bu konuda deneyimli radyologlar tarafından ultrason ile tarama yapılmaktadır. İşlem ağrısızdır, radyasyon içermemesi sebebiyle de tercih nedenidir.
Doğuştan kalça çıkığı – GKD, ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilir. Geç farkedilirse ilerleyen yaşlarda yürümede aksamalara ve daha ciddi sakatlıklara neden olabilir. 2-6 aylar arası kalça ultrasonu yapılması için en uygun zamanlardır. 6. aydan sonra kalça ultrasonu yapılamaz, röntgen ile değerlendirmek gerekir. Röntgen de radyasyon içeren bir tetkiktir. Bu nedenle erken dönemde ultrasonla incelemek daha iyi olacaktır.