Dr. Müge Afşar
Dr. Müge Afşar
HEMEN ARAYIN

Tiroid Biyopsisi

Ultrasonografi Eşliğinde Tiroid biyopsisi

Tiroid bezinde nodüller yaklaşık toplumun %30 unda karşımıza çıkmaktadır. Nodüller çok büyük olmadıkça el ile hissedilemezler ve herhangi bir şikayete neden olmazlar. Genelde kontrol amaçlı yapılan tiroid ultrasonografisinde tesadüfen görülürler. Nodüllerin çok az bir kısmı kötü huyludur. Bu nedenle her nodüle biyopsi yapılmasına gerek yoktur. Hangi nodüle biyopsi yapılacağına karar verebilmek için nodülü dikkatli ve özenli bir şekilde incelemek gereklidir.

Biyopsi işlemi basit bir işlemdir. İşlem öncesinde biyopsiyi yapacak Radyoloji uzmanı tekrardan ultrasonografiyle inceleme yapmaktadır çünkü başka bir doktorun nodül diye tanımladığı görüntü nodül olmayabilir. Nodül tespit edildikten sonra iğnenin nereden gireceğine karar verilir ve iğnenin giriş yeri bölgesine o bölgeyi uyuşturacak bir krem sürülerek yaklaşık 10 dakika beklenir.

Biyopsi işlemi esnasında iğnenin nodülün içine girdiği ve oradan hücre örnekleri aldığı gözlenmelidir. İğne içerisine bir miktar hücre alındıktan sonra bu hücreler biyopsi işlemi sırasında orada bekleyen patoloji uzmanınca değerlendirilmek üzere hazırlanır. Patoloji uzmanı hızlı bir şekilde tanı için yeterli miktarda hücre gelip gelmediğine bakar ve yeterli hücre var ise işlem sonlandırılır.

Biyopsi esnasında patoloji uzmanının hazır beklemesi çok önemlidir. Çünkü biyopsi işleminden bir hafta sonra hücre yetersiz olduğu için biyopsinin tekrar edilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu sayede tekrar yapmak gerekse bile hemen o anda tekrar edilmesi sağlanmaktadır.