Dr. Müge Afşar
Dr. Müge Afşar
HEMEN ARAYIN

Meme Ultrasonu

Meme ultrasonu meme organının incelenmesinde en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Meme kanseri görülen kadınlarda bu kanserin teşhisinde mamografi ile birlikte çok güzel sonuçlar vermektedir. Bu nedenle meme kanserinin erken tanı ve teşhisinde meme ultrasonu büyük önem taşımaktadır.

Meme ultrasonu radyasyon içermemesi ve ağrısız olması nedeniyle çok tercih edilen bir kanser tarama yöntemidir.

Ele gelen kitle bulunmayan ve 35 yaşından küçük bayanlarda meme ultrasonu mamografiden daha fazla tercih edilmektedir. 

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Daha önce meme ultrasonu yaptırmamış bayan hastaların aklındaki meme ultrasonu nasıl yapılır? sorusuna burada cevap vermek isteriz.

Meme ultrasonu yaptıracak bayan hasta sırt üstü uzanır. Daha sonra meme dokusuna ultrason jeli sürülür. Bu jel ultrason cihazının görüntüyü net bir şekilde almasına yardımcı olur. Jel sürüldükten sonra ultrason probu meme dokusunun üzerinde yavaş yavaş gezdirilir.

İşlem sırasında hasta her hangi bir ağrı duymaz.İşlem yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika sürmektedir. 

Meme Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Meme ultrasonu özellikle 35 yaş altındaki bayan hastalarda kanser taraması için tercih edilir. Erken yaşlarda mamografi tarama amaçlı olarak tercih edilmez. Genç bayanların meme ultrasonu ile taranması radyasyon riskini almamaları için gereklidir. Ayrıca meme ameliyatı olmuş olan hastaların ameliyat sonrasında incelenmesi, silikon takılmış olan hastaların işlem sonrası durumlarının tespiti amacıyla da meme ultrasonuna başvurulmaktadır. 

Hamilelikte Meme Ultrasonu

Hamile bayanların gebelik dönemi boyunca radyasyondan uzak kalması gerekmektedir. Bu nedenle mamografi gebelerde tercih edilmez. Bu nedenle gebelik döneminde meme ultrasonu güvenli bir tetkiktir. Bebeğe ve anneye zararı yoktur. 

Meme Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalıdır?

  1. Meme ultrasonu ele gelen kitlelerin görüntüsünü almak için,
  2. Mamografi çekiminde elde edilen şüpheli görüntülerin ayrıntılı incelenmesi için, 
  3. Mamografi ile tespit edilen lezyonun türünün tespiti için,
  4. Kanser tespit edildiğinde meme alınması ya da kısmi işlemler öncesinde, 
  5. Ameliyat sonrasında temizlenen bölgenin ve göğüs duvarının kontrollerinde, 
  6. Fibrokistik ve mamografide yoğun görülen meme dokularının incelenmesi için, 
  7. Lenf bezlerinin nez şekilde izlenebilmesi için,
  8. Memede ele gelmeyen lezyonların değerlendirilmesi için yapılır. 

Meme ultrason sırasında memede tespit edilen lezyonların çevresindeki kanlanmanın durumunu tespit etmek için renkli doppler ultrason kullanılmaktadır. Lezyonun kanlanma durumu lezyonun kötü huylu ya da iyi huylu olup olmadığı ve teşhisinde önemli bir yer tutmaktadır. Tabiki tüm bu tetkiklere göre gerekli görülmesi halinde meme biyopsisi yapılması da gerekli görülebilir.